Topul bisericilor din Bucuresti (in viziunea Casa Novias)

Cununia religioasa reprezinta o parte esentiala a nuntii, fiind practic momentul in care va este dat acordul divin pentru a trai impreuna. Nu cred sa fi intalnit pana acum vreun cuplu de miri care sa nu vrea sa faca aceasta ceremonie, mai ales ca intregul ritual presupune si imbracarea rochiei de mireasa cu buchetul aferent, lucruri la care viseaza orice femeie.

Indiferent de motivul care va indeamna spre biserica (notorietatea, proximitatea fata de local, aspectul, preotul), esential este ca ceremonia sa ramana un moment solemn, personal, cu o aura speciala. De multe ori insa cateva detalii pamantesti transforma aceasta experienta spirituala intr-una mai putin inaltatoare. De aceea iata cateva sfaturi de luat in calcul atunci cand alegeti biserica unde urmeaza sa va cununati:

-Intrebati din timp preotul de disponibilitatea sa pentru ziua si ora respectiva
-Fiti siguri ca a notat in catastiful bisericii programarea (e bine sa mai verificati asta o data cu cateva zile inainte de eveniment)
-Intrebati tariful bisericii pentru o astfel de slujba si modul in care trebuie platit (indiferent de pret, este bine sa mai aveti ceva bani la voi in ziua cea mare pentru cheltuieli neprevazute!)
-Daca doriti ca momentul sa nu fie umbrit de incidente cu cersetori , acordeonisti sau alte manifestari de genul acesta, rugati wedding-planner-ul sau o ruda apropiata sa se ocupe de problema cu tact (niste bani marunti dati la timp cui trebuie rezolva tot)
-Fiti siguri ca nu uitati verighetele ca in filmele americane si ca aveti la voi certificatul de casatorie!

Noi va propunem un top subiectiv al celor mai frumoase biserici din Bucuresti in care s-au cununat mirii nostri. Poate va inspira si va usureaza alegerile!

1. Biserica Domnita Balasa, amplasata in centrul orasului, dar ferita de agitatia bulevardelor de catre Palatul de Justitie si blocurile contruite in anii 80, se remarca atat prin arhitectura deosebita, cat si prin gradina frumoasa care o inconjoara, un loc ideal pentru a astepta inceperea slujbei. Interiorul nu este mai prejos, impresionand prin somptuozitate si picturi. Accesul este destul de usor si exista si locuri de parcare chiar in fata bisericii. Daca va place, trebuie sa rezervati din timp pentru ca este o biserica foarte cautata.

biserica-domnita-balasa

sursa foto: www.ro.wikipedia.org

2. Biserica Sf. Spiridon, socotita cea mai mare biserica ortodoxa existenta in prezent in Bucuresti, se afla la mica distanta spre sud de Piata Unirii. Amplasarea pe o straduta mai ingusta creeaza mici probleme cand vine vorba de accesul cu masina si parcarea, dar se compenseaza prin faptul ca biserica a fost recent renovata si arata foarte bine. Aici a ales sa se cunune religios si fiica presedintelui Basescu, semn ca standardele prezidentiale au fost satisfacute de aceasta locatie.

 

biserica-sf-spiridon

biserica-sf-spiridon-interior

surse foto: www.bucharestdailyphoto.ro

3. Vis a vis de Opera Nationala se afla Biserica Elefterie, un momunemt impunator atat din afara, cat si in interior, unde se afla o impresionanta catapeteasma din lemn de cires, unicat in Romania. La fel ca in cazul bisericilor precedente, costul ceremoniei este considerabil, dar slujba oficiata de patru preoti si corul absolut incantator va pot convinge. Am observat ca a intrat in lucrari de renovare, insa e posibil ca pana la vara sa fie finalizate.

biserica-elefterie

Á

surse foto: www.panoramia.com, www.calindragan.wordpress.com

4. Biserica Adormirea Maicii Domnului, cunoscuta si sub denumirea de Biserica Icoanei, este o biserica ortodoxa aflata in apropiere de bulevardul Magheru, langa parcul “Gradina Icoanei”, in Bucuresti. Ascunsa parca de zgomotul metropolei, pare o oaza de liniste perfecta pentru un moment solemn in intimitatea familiei si a prietenilor. Nu este recomandata in cazul in care asteptati multi invitati la cununie, pentru ca interiorul nu este foarte generos ca spatiu.

biserica-icoanei

biserica-icoanei-interior

surse foto: www.ioanabudeanu.com, www.crestinortodox.ro

5. Biserica Ghika Tei, la origine paraclisul palatului Ghika, este singura din Bucuresti in stil neoclasic italian, cu o forma rotunda unica (se pare ca in tara mai exista una asemanatoare, langa Iasi). Amplasata intr-o superba gradina plina de verdeata si flori, este ideala pentru o ceremonie mai restransa.

biserica-inaltarea-domului-ghika

biserica-ghika-interior

surse foto: www.crestinortodox.ro

6. Situata in “buricul targului”, adica in centrul istoric la Bucurestiului, Biserica Sfantul Dumitru, numita si Biserica de Juramant, este un loc incarcat de istorie, poate cu una din cele mai zbuciumate povesti, fiind pe rand distrusa de otomani, de cutremure si de incendii, dar avand puterea sa renasca din propria cenusa. Daca lasam la o parte accesul mai dificil, avand in vedere aglomeratia din centrul vechi, am putea spune ca este locul ideal in care sa schimbi juraminte cu jumatatea ta.

biserica-sf-dumitru

surse foto: www.costeamircea.blogspot.com

7. Intre Piata Unirii si Pasajul Marasesti, pe strada Radu-Voda, la numarul 33, 33 de trepte te poarta spre una dintre cele mai mici, dar totodata mai reprezentative biserici din Bucuresti: Biserica Bucur Ciobanul. Din vara anului 2007 au fost incepute ample lucrari de consolidare si restaurare a bisericii si a colinei pe care este amplasata. Asadar, daca doriti un lacas mic, intim pentru cununia voastra religioasa, nu treceti nepasatori pe langa aceasata mica oaza de spiritualitate.

biserica-bucur-ciobanul

biserica-bucur-ciobanul-interior

surse foto: www.biserica-bucur.ro, www.crestinortodox.ro

8. Supranumita si Biserica studenteasca, Biserica Rusa este o biserica frumoasa, cu un spatiu destul de restrans in interior, dar cu un aspect arhitectonic minunat, in stil rusesc, asa cum ii spune de altfel si denumirea. Este una dintre cele mai cunoscute biserici si este amplasata intr-un loc „strategic”, vizavi de Universitatea Bucuresti. Pentru cei ce iubesc spiritualitatea estica si aerul impunator al cladirii, iata spatiul ideal de intalnire cu legamantul divin.

biserica-rusa

biserica-rusa-interior

surse foto: www.fotografiiromania.ro, www.ro.wikipedia.org

9. Am lasat la final, desi este pe primul loc in topul preferintelor multor miri, cununia religioasa in aer liber. O arcada de flori, un preot smerit si prietenii apropiati, acoperiti doar de albastrul cerului si mangaiati de o adiere usoara intr-o zi de vara – iata tabloul ideal in care mirii isi pot jura dragoste vesnica. Cu toate acestea, nu toti preotii accepta sa oficieze cununii in afara bisericii, de aceea e bine sa va ocupati din timp de organizarea unui astfel de eveniment. De asemenea e bine sa aveti un plan de rezerva in cazul in care o ploicica de vara ar putea sa apara neasteptat.

In final,  va doresc sa gasiti biserica cea mai pentru sufletul vostru si mai ales sa apucati sa rezervati ora pe care o doriti.

Comentarii